Jó tudni

Jogod van részt venni hazád politikai ügyeiben. Akár úgy, hogy te magad is a kormányzathoz tartozol akár úgy, hogy azokat a politikusokat választod, akiknek gondolatai megegyeznek a tieiddel. A kormányok hatalmát rendszeres választások biztosítják, és ezeknek a választásoknak titokban kell történnie. Jogod van szavazni, és minden szavazatnak egyenlően kell számítania. Ugyanúgy jogod van a közszolgálatra, mint mindenki másnak.
 Jó tudni  488    Cikk...
Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Jogod van kulturális életet élni, kifejezni etnikai és vallási hovatartozásod, beszélni az anyanyelvedet.
 Jó tudni  452    Cikk...
Hiába törlöd a telefonod, adataid megmaradnak és visszaállíthatók.
 Jó tudni  525    Cikk...
Kötelességünk mások jogait tiszteletben tartani.
 Jó tudni  655    Cikk...
A tanuláshoz való jog az általános iskolai, a líceumi és a szakmai oktatás, a felsőoktatás, illetve további oktatási és továbbképzési formában biztosított. Az oktatás célja, hogy a legteljesebb mértékben kibontakoztasd személyiséged és tehetségeid.
 Jó tudni  515    Cikk...
Akik ellenállnak vagy tetteikkel a rendőr (vagy más személyek) testi épségét, anyagi javainak biztonságát veszélyeztetik, a törvény értelmében megbilincselhetők. A rendőrségi szaknyelvben ezt kényszerítő eljárásnak, rendőri intézkedésnek hívják.
 Jó tudni  555    Cikk...
A társadalomnak, amiben élsz, segítenie kell neked a fejlődésben és abban, hogy jól kihasználd a lehetőségeket (kultúra, munka, társadalmi jólét), amiket megkapsz te és hazádban élő minden férfi és nő.
 Jó tudni  474    Cikk...
Jogod van ahhoz, hogy megbízható információkhoz juss a tömegtájékoztatás révén. A televízió, a rádió, az újságok és az internet számodra érthető módon is kell hogy tájékoztasson, és nem terjeszthet számodra ártalmas tartalmakat.
 Jó tudni  449    Cikk...
Jogod van hozzá, hogy megkapj mindent, ami ahhoz kell, hogy se te, se a családod ne betegedjetek meg és ne éhezzetek, hogy birtokold az ehhez szükséges ruhákat és házat. Továbbá az, hogy segítséget kapj, ha nem tudsz dolgozni, ha beteg vagy, ha öreg vagy, ha férjed vagy feleséged meghalt, vagy ha bármi más okból, amit nem tudsz megváltoztatni, nem keresel annyit, amennyi a megélhetéshez kell.
 Jó tudni  497    Cikk...
Ha bíróság elé kerülsz, az eljárásnak nyilvánosnak kell lennie, és nem szabad, hogy az embereket, akik ítéletet hoznak feletted, bárki befolyásolja.
 Jó tudni  471    Cikk...
Legyünk óvatosak, amikor akciós termékek közül választunk. Nem minden leárazott termék éri meg az árát.
 Jó tudni  514    Cikk...
Jogod van ahhoz, hogy születéskor nevedet bevezessék az anyakönyvbe, és hogy állampolgárságod legyen. A román állampolgárság nem vonható vissza azoktól, akik születésük révén szerezték meg azt.
 Jó tudni  515    Cikk...
A főzőedényhez képest a vízforraló 50 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt. De ha a mikróban melegítjük a vizet (max. 0,5 liter), akkor is energiát takaríthatunk meg.
 Jó tudni  500    Cikk...
Minden ember szabadon születik, és ugyanolyan bánásmódra méltó. Az emberek ésszel és lelkiismerettel rendelkeznek, és testvéries szellemben kell viselkedniük egymással.
 Jó tudni  492    Cikk...
Egészen addig ártatlannak számítasz, amíg ki nem derül, hogy bűnös vagy. Ha megvádolnak egy bűnténnyel, mindig jogod van megvédeni magad. Senkinek nincs joga elítélni és megbüntetni téged olyasmiért, amit nem követtél el.
 Jó tudni  503    Cikk...
A személyi szabadság és személyi biztonság sérthetetlen. Kivételes esetekben az állami hatóságoknak joguk van megmotozni, őrizetbe venni vagy letartóztatni, azonban szigorúan betartva a törvényes kereteket.
 Jó tudni  468    Cikk...
Ha nem vagy megzavarodva, félreinformáltak.
 Jó tudni  517    Cikk...
Kötelességeid vannak a felé a közösség felé, amiben egyedül elképzelhető, hogy személyiséged teljesen kifejlődik. A törvénynek biztosítania kell az emberi jogokat, és meg kell adnia mindenkinek a lehetőséget, hogy másokat tiszteljen, és hogy mások őt tiszteljék.
 Jó tudni  686    Cikk...
Jogod van azt gondolni és hinni, amit akarsz, jogod van a vallásodat gyakorolni, ebben a szülők és a törvényes képviselők adnak neked iránymutatást. A gondolatok, a vélemények, akárcsak a vallásos hitek szabadsága semmilyen formában nem korlátozható. Senki sem kényszeríthető valamely vélemény elfogadására vagy a meggyőződésével ellenkező egyházhoz, vallási mozgalomhoz való csatlakozásra
 Jó tudni  534    Cikk...
Ha valaki bánt téged, jogod van elmenni egy másik országba, és azt kérni, hogy védjenek meg. Azonban elveszted ezt a jogodat, ha megöltél valakit, vagy ha te magad nem tartod be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozát.
 Jó tudni  536    Cikk...

~ több mint 40.000 bejegyzés ~

~  demo oldal, fejlesztés alatt ~
~  számtalan kép és cikk csak illusztrációs jellegű ~

 

 hogy...


# nevess # inspirálódj # fejlődj


 

 célunk egy életképes online felületet létrehozása, mely tovább közli megörökölt értékeinket, gondolatainkat, legyen az

~ közmondás ~ idézet ~ tény ~ egy jó tanács ~ tipp ~ vicc ~ kérdés ~ mém ~ vers ~
~ kép vagy videó ~ régi vagy új ~ szép vagy nyers ~

 

E-mail: [email protected]

 

rövid bejegyzések tízezreit gyűjtöttük össze, majd rendszereztük, hogy

 

...a főoldal releváns napi üzenet legyen számodra

 

...a hírfolyam pedig véletlenszerűen frissüljön minden megtekintésnél...

 

-----------------------------------------------------------------
Köszönet | Felhasználási feltételek | Adatkezelés

~  demo oldal, fejlesztés alatt ~
~  számtalan kép és cikk csak illusztrációs jellegű ~